Małopolski Smak – projekt skupiający działania związane z promocją małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Pod koniec 2003 roku Samorząd Województwa Małopolskiego podjął decyzję o realizacji projektu "Małopolski Smak", którego końcowym efektem miało się stać wykreowanie wydarzenia o zasięgu regionalnym, skupiającego producentów żywności z terenu Małopolski oraz osiągnięcie realnego efektu rynkowego, związanego ze sprzedażą małopolskich przysmaków.
W 2013 roku odbyła się dziewiąta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Laureaci 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku
Konkurs
Wyróżnienie
Spółdzielnia Mleczarska z Wieprza
Masło ekstra
Zakład Masarski „AMIGOS” z Burzyna
Schab nadziewany z Burzyna
Grand Prix:
Antoni Piskorek z Nowej Wsi
Żurek od Piskorka
Plebiscyt
1. EKOLOGICZNE PRZYSMAKI
Gospodarstwo Ekologiczne Roberta Tracza z Osieka
Jurajska malina zalana czarem pustyni
2. TRADYCYJNE SPECJAŁY
Andrzej Pietrzyk ze Swojczan
Charsznicka kapusta kwaszona
3. SMAKOŁYKI Z LEGENDĄ
Spółdzielnia Mleczarska z Wieprza
Masło ekstra
4. JAK U MAMY
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa
Staropolski krupnik